Category Archives: Photo

Selamat Tahun Baru..(back dated)

Lamanye tak bukak blog dan add new post…sibuk betul skang ni… sampai lupa yg aku ada blog..anyway selamat tahun baru.. azam baru aku nak sambung azam yg lepas2…he..he..he.. πŸ™‚

“Layan Sunset Tahun Baru at PD”

“Ni pun sama”

Advertisements

Hampeh

Halloo…apa khabar semua ee… adooii..lama tak jengah blog org..dan lama juga tak post new entry. Dah berkulat dah blog aku mcm kamera aku juga..busy betui aku..he..he..he..hari sabtu ptg aku pi putrajaya..plan nak amik gambar firework. 6.30 pm aku dah pacak tripod kat area masjid besi tu..sbb nak amik gambar sunset dan masjid besi..Tp sedih sbb tunggu punya tunggu..sampai pukul 9.45 mlm tak juga muncul bunga api..aku ingat takde bunga api mlm tu..sbb kapal2 berlampu pun dah blk masa tu..so aku dgn perasaan kecewa terus angkut semua equipment aku and balik. Baik aku drive atas jambatan and tepat kul 10 mlm bunga api pun on..1001 sumpah seranah kuar..hampeh betui..lain kali bg tahulah pukul berapa nak bakar itu mercun..addoiii..aaii…so ni jelah gambar yg dapat amik…sila klik kat gambar untuk size yg besar..he..he..he..

“Amik gambar lalang”

“Masjid besi waktu hampir senja”

“Masjid pink, bangunan kerajaan dan jambatan apa ke nama pun aku tak tahu”

“Waktu senja dah nak penghujung”

“Masjid besi waktu malam”

“Masjid besi lagi”

Β 

“Masjid besi dan bangunan apa ntah”

“Kapal berlampu”


Lompat Si Katak Lompat

Bila dah tahu nak amik gambaq apa..timbullah idea yg bukan2..he..he..he.. πŸ™‚

“Wu..hu…”

“Taraaa…”


Hand With Camera B&W

Skang ni boleh kata semua org ada dslr…sbbnye..skang dah ada mcm2 model..sng nak guna..harga pun ada yg murah..dan ada juga sbb pengaruh rakan sebaya.. πŸ™‚ .. Budak sekolah pun dah ada dslr aku tgk… anak org kaya kot diorang ni..yelah..masa aku sekolah dulu mana ada dpt dslr ni…kamera filem yg compact tu pun takde..yg aku ada kamera yg mcm teropong yg bolehΒ tengok gambar makkah dan madinah..sbb org balik dari haji yg bagi..popular benda alah tu… he..he..he.. selalu kita amik gambar org..gambar landscape, gambar aweks..tp aku kali ni amik gambar kamera plak… tribute untuk DSLR…


Family Photoshot

Kali ni just nak share gambaq2 family aku je..lama tak snap picture so aku bawa family pi Taman Botani Putrajaya..pi amik gambaq… πŸ™‚

“#1 : Anak”

“#2 : Anak Mama”

“#3 : Anak Papa”

“#4 : Anak Beranak”

“#5 : Budak kecik sdg mencari semut”

“#6 : Tak dapt semut, buah sawit pun dah ok”

“#7 : Budak kecik merajuk”


Belajar Sejarah

Dulu masa aku sekolah…subjek sejarah mmg aku fail..siap dpt E lagi bila test atau exam..tp bila PMR dan SPM aku buat taktik hafal soalan2 yg spot… by that time kalau soalan yg kuar tak sama dgn yg aku hafal, mmg confirm aku tido sepanjang exam.. πŸ˜› … tapi alhamdulillah rezeki aku…semua kuar..so dapat A… kali ni..aku taknak anak aku ikut cara aku..dari kecik kena terapkan nilai sejarah kat dlm diri dia.. so aku pun bawa anak aku pi jln2 kat melaka..tempat2 sejarah kat melaka… walaupun aku sendiri pun tak pernah pi..tp aku gagahkan juga.. he..he..he.. semangat cinta negara juga aku ni…

“Ini bangunan aku tahu sbb aku baca kat atas tu… bangunan pengishtiharan kemerdekaan.. itu je aku tahu. ada bunyi2 mcm sejarah so aku amik je gambar..pastu bg tahu anak aku yg ni bangunan sejarah.. πŸ™‚ “

“Yg ini aku confirm tahu..sbb pernah kuar dlm soalan sejarah PMR tahun 1994.. Soalan nombor 23..Jawapan aku pakai dadu..aku tembak A.. A Famosa.. πŸ˜› “

“Ini meriam aku tak tahu apa cerita pasal dia..sbb aku tak baca plak kat papan tanda yg ada..aku amik sbb dah ada kat kawasan mcm ni..kira sejarah jugalah tu… lg satu saje je aku nak provok team arsenal… meriam buruk ni sama dgn lambang arsenal.. wakakaka.. “


Mini

Selama aku duk kat melaka..ulang alik melaka..aku tak pernah pi Mini Malaysia dan Mini Asean..Last week aku tergerak nak pi sambil tgk2 apa benda ada kat dalam tu..so aku pi sorang2..sampai kat sana aku ingat tiket mahal..rupa2 nya..RM5 hinggit je…oklah tu..jimat duit sikit…masuk2 je aku tgk ada byk umah tradisional..kira punya kira ada 13 umah… ooooo… baru aku tahu…ada replika umah tradisional setiap negeri di malaysia rupanya.. So aku snaplah gambar2 13 biji umah tu… tp byk umah aku tgk dah rosak..atap dah tercabut2 dah…mcm tak berapa nak jaga je… takde budget kot..yelah..tiket pun RM5 je..mana nak dapat budget nak ganti semua benda alah ni…so aku share 2-3 keping gambar… layanzzz.. πŸ™‚

“Kat pintu masuk…mcm senget je gambar yg aku amik ni..”

“Rumah Tradisional negeri Perlis…nape aku pilih gambar ni..sbbnye..gambar umah ni je yg aku dapat amik dari angle tepi…yg lain tak dapat sebab tgh ubah suai dan bersemak samun…kang salah pijak kuar ular susah plak..”

“Hah…ni umah org Melaka… Ulau melingkau atas pagau…he..he..he..)