Beca Ajaib…

Melaka…Tampin…Melaka…Tampin….Alooooooorrrrrr Gajah… He..he..he.. itulah bunyi yg selalu aku dgr kat stesyen bas melaka dulu…nama bas aku dah lupa dah..tak kisahlah apa pun nama dia… ada makcik kisah??? 🙂 Kat area Kampung Pn.Mama on the way ke Muar ada satu Beca Gergasi… Last time aku balik kampung aku sempat amik gambar beca tu… time aku tgh snap gambar beca tu..aku nampak ada satu pakcik yg berseluar yankee, berkaki ayam dan berjambul di kepala… 🙂 ..  Aku pun saja2 tegur pakcik tu…takut nanti dia kata aku sombong plak…so bermulalah perbualan kami…

Pakcik Yankee: Anak tahu tak apa guna beca ni?

En.Gismo : Tahu pakcik..Beca ni gunanya nak bawa org….

Pakcik Yankee: Mmglah bawa org..tp bawa org ke mana?

En.Gismo: Erm….(sambil keruk kepala)..bawa org jln2 sekitar tempat nilah pakcik…

Pakcik Yankee: Salah nak…kalau anak nak tahu..ini bukan beca sebarangan..ini beca ajaib ni (sambil dtg dekat dgn aku mcm nak berbisik)…

En.Gismo: Wah..biar betul ni pakcik…nape plak pakcik kata beca ajaib???

Pakcik Yankee: Ini beca di gunakan untuk bawa org pi Gunung Ledang… Dulu Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekuk  (erkk..Hang Lekuk pun ada?) semua naik beca ni nak pi sana….

En.Gismo: Erkkk……………………Pakcik ni betul ke???Lain mcm je Pakcik Yankee ni..baik aku cabut cepat..jom caloooo…(suara dalam hati)…

Inilah beca ajaib tu… Paparan saya tafsiran anda… he..he..he.. 🙂

Advertisements

16 responses to “Beca Ajaib…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: